Aranyér betegség

Az aranyérbetegség kezelésének konzervatív lehetősége
/továbbképzés céljából készített szakmai áttekintés/

Joggal mondhatjuk azt, hogy az aranyeresség népbetegég.Indokolják ezt  különböző eredetű hazai ill europai adatok .A 40. életévnél idősebb  populació  30 -40% szenved az aranyérbetegség különböző intezítású  tüneteitől, és a panaszok az életkor előrehaladtával

gyakrabban, nagyobb arányban  fordulnak elő. Nyílván jelentős szerepe van az életmódnak, a táplálkozásnak, a fizikai tevékenységnek, a sportnak, de a genetikai háttér, az öröklött adottságok sem hagyhatók figyelmen kívül. Az utóbbi tényezőket befolyásolni nem tudjuk, annál inkább a korábban említetteket. Az írott, és elektronikus média számtalan  táplálkozási tanáccsal lát el mindenkit, felhívja figyelmünket a mozgás, a test karbantartásának fontosságára, de arra is, hogy a nehéz fizikai munka, a tartós hasprés működést igénylő tevékenység káros lehet.

Nem mindenki által ismert- és a napi sajtó sem gyakran említi- hogy a májbetegségek egy része / az alkoholos, vagy egyéb eredetű májcirrhosis/ fontos kísérője az aranyeresség, pontosan jótékony – időnként életmentő – szövődmény / porto-cavalis shunt/.

A gyakoriság, a kiváltó ok régóta ismert, több száz éve a legkülönbözőbb gyógyszeres, műtéti vagy varázsszerrel való kezelést írtak le. Ennek ellenére a megjelenés aránya nem változott. A megoldás lehetőségeit még mindig keressük, aprádonként tökéletesítgetjük.

Ezt támasztja alá az a tény, hogy 2010 után is a Proctologiai , és Coloproctologiai kongresszusok  előadásainak jelentős száma foglalkozik az „egyszerű” aranyérrel.

    Nem rosszindulatú a betegség, és azzá soha nem fajul. De a tünetek rosszindulatú végbélráktól, vagy rectalis polypustól  proktologiai vizsgálat nélkül  el nem különíthetőek.

Ezért kiemelten fontos a kezelés megkezdése előtt a pontos diagnozis felállítása, valamint kísérő egyéb végbélfolyamat kizárása.

Tankönyvi adat a betegség különböző stádiumainak leírása, valamint a tünetek részletezése. Elkülönítendő a külső , azaz a linea dentata alatt képződött  aranyeres csomó, és a belső- azaz a linea dentata  felett a rectumot ellátó három arteria irányában kialakult – aranyeres csomó.A külső nodust  laphám borítja-  a linea dentata alatt , el nem szarusodó, az analis csatorna alsó szakaszán elszarusodó laphám.E területen rendkívül sok az érzőideg végződés. A belső nodusnak hengerhám képezi a felszínét, itt érzőideg ellátás nincs. Azt tudni kell, hogy az analis csatorna vénás hálózata, ill az annak környezetében levő kötőszövetes párnácskák a normális zárófunctióban, a kontinencia biztosításában  játszanak szerepet.Amennyiben az  apró vénás konglomerátumok a környező laza kötőszövettel együtt különböző tényezők miatt nagyobbá válnak, akkor képződik az aranyeres csomó.Az előbb említett ok miatt a kezelését  körültekintéssel kell végezni, mert az agressziv therapia kárt okozhat, úgymint  a sphynchterfunctio gyengülhet- incontinentia alakulhat ki, vagy éppen ellenkezőleg, analis strictura lehet a kezelés szövődménye. /Mint szélsőséges példa, utalok a Whitehead műtétre, amely első olvasásra kiváló megoldás, a megvalósítása viszont  számtalan beteget nyomorított meg- ezért nem végezzük már 50-60 éve/.

Tünetek: vérzés, fájdalom, viszketés, analis dyscomfort, enyhe inkontinencia, nodus prolapsus, a gyulladt voluminosus belső csomó  előesése, kizáródása  szövetnecrosist, súlyos környező gyulladást okozhat./ „ Aranyeres krízis”/

A külső aranyerességet  mérete alapján írjuk le, a környező gyulladás, a fájdalom a felszin erodalt volta határozza meg a teendőt, a konzervativ kezelést, vagy műtéti  ellátás szükségességét.Nyílván a jelentős kiterjedésű / 10 mm átm. felett/ komoly panaszokat okozó, feszülő ,erodalt külső csomót  jobb ambulansan megoperálni , un thrombectomiát végezni, mert  gyakorlatilag azonnal  csökkenti a fájdalmat – az egyéb tünetek úgymint a vérzés, viszketés , a környezet enyhe oedemája azonban további gyógyszeres kezelést igényel.

/A külső csomót – nem tapasztalt orvosok- gyakran prolabalt belső nodusnak vélik, és repozícióval próbálkoznak, ezzel a betegnek rettenetes kínokat okozva./

A kisebb nem feszülő, nem gyulladt  külső nodust konzervatívan jobb kezelni, 2-3 hét alatt teljes gyógyulás érhető el  megfelelő lokalis  krém, végbélkúp, és venotonikum    valamint  non steroid gyulladáscsökkentő p.os alkalmazása . A végbélkúp használatát azért tartom szükségesnek, mert a proctologiai gyakorlatban  észlehető az, hogy-  a külső nodus esetén is kötelező rectoscopia során  – 70-80% -ban  a folyamatot ano-papillitis, ill enyhébb belső aranyér gyulladásos folymata is kíséri. A gyógyszeres kezelés mellett  székletrendezés, szükség  esetén laxatívum alkalmazása,  diéta, és pihenés szükséges. Az ülőfürdőt nem javaslom,részben azért, mert technikailag – különösen  kövér, idős beteg számára – keservesen valósítható meg, részben azért mert napi 2-3 langyos  zuhanyozás jobb hatásfokunak tünik – a proctologiai tapasztalataim szerint.

A belső aranyeresség kezelése összetettebb. Itt ismerni kell az elváltozás stádiumait, a kezelést a stádiumbeosztás figyelembevételével kell megtervezni./Erre vonatkozóan utalok a Sebészeti Szakmai Kollégium  állásfoglalására/

I. fok: a tipusos irányokban / az arteriák érkezésének irányaiban / elhelyezkedő      párnácskák  előemelkednek, időnként a felszin erodalódik, gyulladásos folyamat indulhat, véres székletet eredményezhet.Fizikalis vizsgálat / RDV során kóros nem tapintható.

Rectoscopia során  hasprés működésekor látható a kidomborodó belső  kisebb nodus, amlely a hasprés megszünésével azonnal ellapul. Kezelést nem igényel, a beteget táplkálkozási, és életmódra vonatkozó tanácsokkal látjuk el.

II. fok:A megnagyobodott  csomók székürítéskor, hasprés működésekor  az analis csatornába , vagy a végbélnyilás elé prolabal, de spontán reponálódik. RDV során itt sem tapintható a puha tapintatú nodus, de rectoscoppal vizsgálva egyértelmű: a linea dentata szintjén óvatosan kifelé haladva szinte belefordul a rectoscop lumenébe.Gyakorlott proctologus számára a kép egyértelmű. Gyakran véres széküritést okoz, valamint analis dyscomfort , enyhe analis fájdalom kísérheti.A széküritéskor a felszine  folyamatosan erodalódik, ez a hengerhám- felszinen állandó váladékozást eredményez. Ezen váladék az analis csatornán a felszinre jutva  perianalis dermatitis okoz, aminek a következménye a pruritus, elhúzódó, ápolatlan esetben gyakran  mycoticus  folyamatot észlelünk.

A kezelés első lépésben gyógyszeres. Lokalisan végbélkúpot helyezünk fel  , venotonicumot rendelünk és a gyakorlatilag mindig észlelhető ano-papillitis, és perianalis dermatitis miatt az analis csatornába, és a perianalis regioba  nyugtató, fertőtlenítő, regeneráló hatású krémet juttatunk

Amennyiben a panaszok nem szűnnek , vagy többedik alkalommal ismétlődnek, vagy a controll vizsgálatok során progressiot észlelünk, akkor az un. Minor sebészeti beavatkozást választhatjuk: injectios sclerotherapia, Barron ligatura. E sebészeti eljárásoknak – gyakorlott kézben-  kevés a  szövődménye, jó a hatásfoka, esetleges kiújulás esetén könnyen ismételhető. Fájdalommal nem járnak, a munkából kiesést nem okoz. Ambulanter elvégezhető.

III. fok :széküritéskor, hasprés működésekor a nodus a végbélnyílás elé prolabal, spontán nem reponálódik, manualis visszahelyezés szükséges – minden székürités, ill hasprés után.

A váladékozás miatt mindig látható a perianalis bőr gyulladásos folyamata. A prolabalt nodus felszíne vörös, az állandó gyulladás miatt  , nyákkal fedett, a széklet minden alkalommal friss véres. Az analis csatorna ugyancsak hyperemiás, legtöbbször enyhén oedemás.RDV során is észlelhető, de rectoscopia elvégzése  kötelező / az esetlegesen  a magasabb szakaszon előforduló organicus eltérés,daganat kizárása céljából/

A konzervativ kezelés / kúp, krém, venotonicum/ a kivizsgálás időtartamára megfelelő,de megoldást a műtét nyújt. A különböző műtéti tipusokat illetően utalok a sebészeti műtéttani könyvekre. Válogatott esetben, idős, kis tehebírású, társbetegségekkel küzdő betegnél az ismételt Barron ligatura megkísérlehető. A különböző hagyományos nyitott, és zárt műtéti típusok  mellett kiemelem a közelmúltban bevezetett  Longó műtétet, amelynek a lényege az, hogy az analis csatorna megfelelő feltárása után erre a célra szerkesztett , módosított EEA stapler alkalmazásával gyorsan, fájdalom mentesen az aranyeres csomókat excindaljuk.

Az eljárás azért is jó, mert a megnyúlt prolabaló mucosát is ellátjuk.

IV fok :a voluminosus belső nodusok az analis csatornán át folyamatosan előesnek, erodalodnak, oedemássá válhat, incarceralódhat, gyakran vérzik, perianalis bőrgyulladás kíséri. A beteg sphynchterfunctioja romlik, a székürítés fájdalmas. Incarceratio, ill aranyeres krízis következhet be.

A megoldás műtéti, konzervativ kezeléstől eredményt nem várhatunk. A beteg kórházi elhelyezése szükséges, és mielőbb elvégzendő a műtét. / A rövid, de szakszerű proctologiai kivizsgálás itt sem nélkülözhető.A képlet  könnyen összetéveszthető az anuson előeső diónyi- tojásnyi polypussal /Napjainkban szerencsére kivételesen ritka a IV stadium./

Proctologiai rendelőnkben évenként 750- 900 beteget vizsgálunk meg, és látunk el.

A betegek 55-65 százaléka panaszainak hátterében aranyerességet állapítunk meg.

A szakmai állásfoglalásoknak megfelelően folytatjuk a kezelést.

I foku nodus esetén  csak konzervatí therapiát javaslunk: kúp, krém, és venotonicum.

Korábban csak  végbélkúpot javasoltunk, de a perianalis panaszok, látható elváltozások, ano-papillitis miatt  a krém használata indokolt.

Általában 10-14 napig tartó kúrát javaslunk.

Kényes kérdés a terhesség mellett észlelt aranyeresség ,tekintettel arra, hogy a gyógyszerek túlnyomó része terhesség, szoptatás mellett kontraindikált.

II foku aranyeresség kezelését mindig konzervativan kezdjük: amint ezt már írtuk nyugtató,gyulladáscsökkentő ,regeneráló végbélkúp , és az analis csatorna kísérő gyulladása, és  perianalis folyamat miatt hasonló hatású krém. A kezelést a gyulladásos kép regressioja után Barron ligaturával  folytatjuk.

III foku aranyeresség viszonylag ritka, ennek ellátásában a kórházi elhelyezést követő műtéti beavatkozást tartom jó megoldásnak.. Az előkészítés, kivizsgálás / anoscopia, rectoscopia, colonoscopia, labor Uh/ időtartamára mindig rendelünk  végbélkúpot, és a perianalis  regio kezelése, a kellemetlen  tünetek csökkentése céljából  krémet./

IV foku aranyeresség miatt rendelőnkbe az elmúlt 11 évben  csak 6 beteg érkezett, azonnal kórházi ellátást javasoltunk. Ennek kezelése nem proctologiai ambulans rendelő feladata.

Összefoglalva: az aranyérbetegséget  meg kell állapítani proctologiai szakvizsgálat során.Alapvetően  fontos az, hogy a hasonló tüneteket okozó   egyéb organicus eltérést ki kell zárni.

A beteggel megbeszélve, a betegség stadiumának megfelelő, és a beteg által is  elfogadott kezelést  kell alkalmazni . A beteg együttműködése nélkül kezelés  eredménytelen lesz .

A gyógyszeres kezelés pillérei:  gyulladáscsökkentő,hám regeneráló, fájdalomcsillapító hatású kúp, a hasonló hatású  krém, amely az analis csatornába és a perinalis regioban is használható.

Lényeges a kezelés időtartamának betartása, idő előtt befejezett kezelés hamarosan a panaszok ismételt megjelenéséhez vezet.

Mint minden  krónikus elváltozás esetén , hasznos a beteg utánkövetése, megfelelő időnként controllra  való visszahívása az aktualis eltérésnek megfelelő kezelés megválasztása.

Jó néhány gyógyszer rendelkezésre áll országszerte. Minden háziorvos  az alapvető vizsgálatot elvégzi, és therapiás tanácsot ad. Proctologiai szakrendelő  a sebészeti osztályok része. Analis panaszok esetén legalább a beteg első jelentkezése után proctologiai vizsgálatot tartok szükségesnek.Amennyiben  más ano-rectalis betegséget kizártunk a beteget életmódra vonatkozó tanáccsal és gyógyszerekkel látjuk el. Enyhébb panasz esetén a vény nélkül is hozzáférhető  végbélkúp, és krém a panaszokat hosszú ideig enyhíti.Progressio esetén markánsabb hatású készítmény szükséges, valamint a proctologiai controll ill. minor beavatkozások jelentenek gyógyulást.

2013.  Budapest.       Dr Berki István

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás